Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe privacywet van toepassing. Dit betekent dat je organisatie vanaf dat moment moet voldoen aan een behoorlijke reeks eisen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een handig stappenplan online gezet om je voor te bereiden.

Eén van de dingen die je aandacht verdient, zijn de privacy gerelateerde zaken op je website. Zo is het van belang dat je een goede privacyverklaring toevoegt aan je website. Moet je in staat zijn om persoonsgegevens te overhandigen, en moeten gebruikers toestemming geven om hun privacy gegevens op te slaan.

WordPress en privacy

De aankomende update van WordPress (versie 4.9.6) staat in het teken van privacy. De nieuwe versie komt met een behoorlijk pakket aan features om je website verder AVG proof te maken. Op dit moment is de eerste testversie beschikbaar en naar verwachting volgt volgende week de definitieve versie.

Voor deze blogpost heb ik op mijn laptop de laatste testversie geïnstalleerd. Het kan zijn dat de definitieve versie uiteindelijk afwijkt. Wat direct opvalt is dat nog niet alle nieuwe functionaliteiten vertaald zijn naar het Nederlands.

Focus op privacy

Na het installeren van de nieuwe WordPress versie, verschijnt in het beheergedeelte van de website een popup die je attendeert op de nieuwe privacy gerelateerde functionaliteiten.

Nieuw beheergedeelte WordPress

Nieuw is een aparte pagina onder instellingen, welke helemaal gericht is op de privacy zaken van je WordPress website. Je vindt deze pagina straks terug in het beheergedeelte van je website onder instellingen > privacy.

Aanmaken van Privacy Policy

Op de privacy pagina heb je de mogelijkheid om een nieuwe privacy policy aan te maken of een bestaande privacy policy te selecteren.

Privacy Policy aanmaken in WordPress

Wanneer je kiest om een nieuwe privacy policy aan te maken, genereert WordPress een uitgebreide conceptversie voor je. Op dit moment is deze conceptversie enkel nog beschikbaar in het Engels.

In de gegenereerde privacy policy komen onderwerpen naar voren zoals: reacties, media, contact formulieren, cookies en analytics. De complete Engelse conceptversie lees je hieronder.

Of en wanneer de tekst in het Nederlands beschikbaar komt is op dit moment nog onbekend. Het is daarnaast altijd verstandig om je privacy policy voor te leggen aan een jurist. De privacy policy welke WordPress je aanbiedt is een startpunt en geen volledige policy.

Privacy data exporteren en verwijderen

Iedereen heeft straks het recht om zijn privacy gegevens op te vragen. De nieuwe versie van WordPress maakt dit proces een beetje eenvoudiger. Binnen WordPress heb je als beheerder de mogelijkheid om een export te maken van alle persoonlijke data van een gebruiker.

Exporteer persoonsgegevens

Het proces werkt vrij eenvoudig. Een beheerder vult een gebruikersnaam of email in en de desbetreffende gebruiker krijgt vervolgens een bevestigingsmail. Wanneer de gebruiker het verzoek accepteert krijgt hij vervolgens een email met overzicht van zijn data.

Voorbeeld van export persoonsgegevens in WordPress

Naast het exporteren van privacy gegevens biedt de nieuwe versie van WordPress ook de mogelijkheid om persoonsgegevens compleet te verwijderen. Het principe werkt hetzelfde als de aanvraag om gegevens te exporteren.

Wanneer de gebruiker aangeeft dat hij/zij zijn gegevens wilt verwijderen, worden automatisch alle gerelateerde persoonsgegevens verwijderd.

Gebruikersnamen worden bijvoorbeeld verwijderd bij reacties op artikelen. Het is overigens niet zo dat de complete reacties worden verwijderd, alleen de gerelateerde persoonsgegevens.

Comments worden anoniem na verzoek om data te verwijderen

Opt-in bij verzamelen persoonsgegevens

Tenslotte voegt deze update een expliciete opt-in toe aan reactieformulieren op je WordPress website. Gebruikers van je website moeten nu expliciet toestemming geven om hun data op te slaan in een tijdelijke cookie.

Opt-in bij reacties

Met deze nieuwe update richt WordPress zich op het verbeteren van de privacy. Verwacht wordt dat versie 4.9.6 volgende week nog uitkomt. Net op tijd voor de naderende deadline van de nieuwe privacywet op 25 mei 2018.

Update: 18 mei 2018

Versie 4.9.6 van WordPress is nu te downloaden en komt ook met een Nederlandse Privacy Policy tekst. Deze tekst vind je hieronder.